top of page
  • Obrázek autoraJiří Balík

Špatně nastavené pojištění Vás může přijít draho. Pozor na podpojištění Vašeho majetku!



Ceny nemovitostí se v průběhu poslední dekády dramaticky zvýšily. Pro vlastníky nemovitostí je zhodnocování jejich majetku bezesporu pozitivní zpráva. Nepříjemná situace ale může nastat v případě, že dojde k poškození takové nemovitosti. Proč? Kvůli podpojištění.

O co přesně jde? Hodnota vašeho bytu je 10 milionů korun. V důsledku požáru došlo ke škodě ve výši 3 milionů. Pojistnou částku jste při koupi nemovitosti nastavili na 5 milionů. Od pojišťovny nyní očekáváte, že vám vzniklou škodu uhradí. Pojišťovna souhlasí, ale na účet vám pošle jen 1,5 milionu. Vy tak musíte druhou polovinu nákladů uhradit z vlastních zdrojů. A právem.






Jak správně nastavit pojištění?


INDEXACE

Abyste smlouvu nemuseli každoročně upravovat, nabízejí pojišťovny možnost indexace, resp. valorizace. Pojišťovna za Vás sama upravuje pojistné částky a limity plnění s ohledem na vývoj tržních cen nemovitostí, stavebních materiálů, práce a inflace jako takové.


BEZLIMITNÍ POJIŠTĚNÍ

Jedná se o pojištění do výše skutečné škody bez stanovování pojistných částek. Tento typ pojištění lze využít pouze u nemovitostí. Eliminuje tak problém podpojištění.



PLNĚNÍ V NOVÝCH CENÁCH

Důležité také je, abyste ve smlouvách měli sjednáno plnění v nových cenách. To znamená, že vám pojišťovna vyplatí právě tolik, kolik je potřeba na pořízení téže či obdobné věci a neuhradí jen kupní cenu, která v minulosti mohla být výrazně nižší než dnes.




Problematika majetkového pojištění proto není banální. Nejde jen o to nějaké pojištění mít. Zásadní je, aby pojištění dobře plnilo svou roli, bylo správně nastavené a odpovídalo jak vašim individuálním potřebám, tak reálnému stavu. S tím vám může pomoci váš finanční poradce.















115 zobrazení
bottom of page